BIOGRAFIJA

Model Girl

Gudački kvartet Beogradske filharmonije

Muzičari Beogradske filharmonije Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković osnivaju Gudački kvartet u okviru ovog orkestra 2011. godine.
Tokom sezone 2015/16. Kvartet je premijerno nastupio na Mokranjčevim danima u Negotinu i na Festivalu Espresivo na Cetinju, otvorio Somborske muzičke svečanosti, obilježio dan grada Banja Luke koncertom u Narodnom pozorištu Republike Srpske i ostvario prvo gostovanje u Izmiru u Turskoj. Osim ovih nastupa, u svoje najskorije uspjehe Kvartet ubraja koncerte na scenama kao što su Manarat Al Sadijat u okviru Festivala Abu Dabi Classic, otvaranje konertne sezone “Kamerna muzika u pustinji” u kompleksu Kasr Al Sarab u oazi Liva, takođe u Ujedinjenim Arapskim emiratima, prvo gostovanje u Kini u koncertnoj sali u Tjanđinu i koncert u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Nastup Kvarteta u beogradskom studiju 6 uživo je prenosio RTS Digital.
U januaru 2016. članovi Kvarteta bili su mentori mladim polaznicima Zimske radionice gudačkog kvarteta u Podgorici. Tom prilikom su otvorili Zimski dio sezone Kulturno informativnog centra Budo Tomović, koncertom u Modernoj galeriji Muzeja grada Podgorice.
U junu 2015. Objavljen je prvi kompakt disk Kvarteta sa dijelima Beethovena i Brahmsa, u izdanju Beogradske filharmonije i uz učešće klarinetiste Ognjena Popovića.
U sezoni 2013/14. Kvartet je sa svojim gostima izveo pet programa kamerne muzike u sali Beogradske filharmonije, u okviru svog ciklusa nazvanog Quartet + 1. Osim kompozicija za gudački kvartet, ovaj ciklus obuhvatio je i kvintete sa dvije viole, sa klarinetom, klavirom i glasom.
Kvartet je u zezoni 2012/13. Ostavrio zapaženo izvođenje “Koncerta za gudački kvartet i orkestar” na velikoj sceni Kolarca, uz pratnju Beogradske filharmonije i tadašnjeg šefa – dirigenta Muhaja Tanga.
Ostali nastupi kvarteta u Srbiji i regionu u predhonom periodu obuhvatali su otvarnaje Classic Festa u Pančevu, obilježavanje Dana Evrope u Beogradu, koncerte na brodu Amadeus Royal na  putu od Beča do Crnog mora.

 

DARKO BRLEK

Darko B.

 

Darko Brlek diplomirao je 1988. godine na Akademiji za glasbo u Ljubljani, a nakon čega svoje obrazovanje nastavlja na Visokoj školi za muziku i izvedbene umjetnosti u Grazu. Tokom studija primio je brojne ugledne nagrade, među kojima su i Prešernova nagrada Sveučilišta u Ljubljani, te Bettetova i Župančičeva nagradu za umjetničko stvaralaštvo. Godine 1991. postao je najmlađi ravnatelj SNG Opere i baleta Ljubljana, a svoju pravu misiju pronašao je godinu dana kasnije kada je postao (također najmlađi) umjetnički voditelj Festivala Ljubljana. Godine 1995. preuzeo je funkciju direktora ovog festivala. Bio je jedan od osnivača Slovenske komore kulturnih djelatnika, te njen prvi predsjednik, kao i predsjednik Vijeća ustanove SNG Opera i balet Ljubljana, član Vijeća za kulturu pri Vladi Republike Slovenije, član Vijeća za radiodifuziju Republike Slovenije u dva mandata, a trenutno u svom trećem mandatu djeluje i kao predsjednik Stručnog vijeća SNG-a Maribor. Njegove aktivnosti nisu ograničene samo na Sloveniju. Tako je već 1997. godine postao dopredsjednik, a 2005. predsjednik Europskog udruženja festivala EFA sa sjedištem u Bruxellesu koje trenutno spaja više od 80 festivala, festivalskih udruženja i kulturnih organizacija iz 40 zemalja. U aprilu 2013. na generalnoj skupštini EFA-e u Granadi potvrđen je i njegov treći mandat. Od 1996. godine Darko Brlek je također član međunarodne asocijacije International Society for the Performing Arts (ISPA) sa sjedištem u New Yorku. Slovenski poslovni dnevni list Finance mu je 2006. godine dodijelio nagradu za posebne gospodarske uspjehe. Da umjetnost nije samo njegova profesija nego i način života, dokazuju i njegovi nastupi u ulozi klarinetiste. Član je komornog sastava Trio Luwigana, a kao solista redovno nastupa na različitim svjetskim pozornicama.